top of page
health and env.jpg

Decouvrez le blog Actualités du droit du changement climatique Eπικαιρότητα περιβαλλοντικού και κλιματικού δικαίου

All the Latest

Post: Welcome

Ο ρόλος της ενεργειακης νομοθεσίας στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση ενέργειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες. Περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών σχετίζονταιι με την καύση ορυκτών καυσίμων και προορίζονται για τη παραγωγή ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί για θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές και βιομηχανία.

Την ίδια ώρα, η αλλαγή του κλίματος είναι πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη το καλοκαίρι και να μειώσει την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τη ζήτηση ξύλου για θέρμανση το χειμώνα. Οι νέες επενδύσεις υποδομής μπορεί να είναι απαραίτητες για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ενέργειας, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο.

Παράλληλα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ύπαρξη ενεργειακής κρίσης η οποία αποτελεί παράγοντα συμφόρησης στην παροχή ενεργειακών πόρων στην οικονομία. Ο ορισμός της ενεργειακής κρίσης σχετίζεται με κάθε μία από τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και σε συγκεκριμένο τόπο, ιδίως εκείνες που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στα εθνικά δίκτυα ή εκείνες που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα για τα οχήματα. Διάφορες είναι οι αιτίες αυτής της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης πέραν του παρόντος πολέμου : η υπερκατανάλωση, ο υπερπληθυσμός, οι ανεκμετάλλευτες επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η καθυστέρηση στην ανάθεση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, η σπατάλη ενέργειας, το ημιτελές σύστημα ενεργειακής διανομής, καθώς και οι φυσικές καταστροφές.


Συνεπώς, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενεργειακή κρίση, είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια βελτιώνοντας και εκσυγχρονίζοντας την ενεργειακή υποδομή, βασιζόμενοι σε λύσεις έξυπνων δικτύων και στις έξυπνες πόλεις. Είναι επίσης σημαντικό να αντικαθιστούμε παλιές συσκευές από ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, όπως η αντικατάσταση παραδοσιακών λαμπτήρων με LED. Επιπλέον, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την αλλαγή του κλίματος, τη ρύπανση των υδάτων, τη θερμική ρύπανση και τη διάθεση στερεών αποβλήτων. Η εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι η κύρια αιτία της αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε αυτά τα πλαίσια, η μείωση της χρήσης ενέργειας αποτελεί λύση, καθώς μειώνει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και, συνεπώς μειώνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η ύπαρξη αυτών των εκπομπών εντείνει την αλλαγή του κλίματος έχοντας ως ως αποτέλεσμα τα κύματα θερμότητας, την ξηρασία, την υψηλότερη στάθμη της θάλασσας, τα μη φυσιολογικά μοντέλα καιρού με μεγαλύτερη πιθανότητα φυσικών καταστροφών.

Μια προτεινόμενη λύση είναι η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνουν: τη δημιουργία ενέργειας που δεν παράγει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ορυκτά καύσιμα και μειώνει ορισμένους τύπους ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προσφοράς με μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα καύσιμα.

10 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page