top of page
health and env.jpg

Decouvrez le blog Actualités du droit du changement climatique Eπικαιρότητα περιβαλλοντικού και κλιματικού δικαίου

All the Latest

Post: Welcome

Εθνικός Κλιματικός Νόμος

Updated: Jan 13, 2022

Από τη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου http://www.opengov.gr/minenv/?p=12285.


Στο επίκεντρο του παραπάνω νόμου βρίσκεται η μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990 σταδιακά 55% έως το 2030, 80% έως το 2040 με σκοπό να επιτευχθεί ως το 2050 η Κλιματική ουδετερότητα με στόχο την απορρόφηση των ρύπων που εκπέμπονται από σχετικές δραστηριότητες.


Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, τα μέτρα που θα ληφθούν προβλέπουν την αναστολή λειτουργείας λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 με ρήτρα επανεξέτασης το 2023.

Επιπλέον, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του ‘Άνθρακα (ΔηΣΜΕΔΑ), οι δήμοι θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών τους κατά 10% για το έτος 2025 και 30% για το έτος 2030.

Σχετικά με τις κτιριακές δομές, ο απώτερος στόχος που τίθεται είναι η κατάργηση των καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, και η αντικατάστασή του από δίκτυα φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προωθείται με την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων ώστε να αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ. Τελικός στόχος είναι από το 2030 τα οχήματα να έχουν μηδενικές εκπομπές.

Η παραπάνω προσπάθεια δε θα μπορούσε να έχει νόημα αν και οι ρυπογόνες επιχειρήσεις δεν προσαρμόσουν τις τεχνολογίες τους σε ανάλογες χαμηλών εκπομπών, στοιχείο που θα επικοινωνείται απευθείας από την επιχείρηση κατόπιν σύνταξης ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος.


留言


Post: Blog2_Post
bottom of page